Stress, angst og spenninger? Slik kan massasje hjelpe dine ansatte

Massasje handler om mer enn bare velvære. Det har en positiv effekt på mental helse og generell livskvalitet, og kan bidra til økt energi, bedre konsentrasjon og redusert sykefravær. Stadig flere studier bekrefter fordelene ved massasje, og i dag tilbys det som et forebyggende tiltak på sykehus, klinikker – og på arbeidsplasser for de som virkelig satser på sine ansattes helse.

Bedrifter som tilbyr massasje på arbeidsplassen ser ofte reduksjon i symptomer som skulderspenninger, hodepine, søvnproblemer og muskel- og leddsmerter – alt faktorer som påvirker produktiviteten negativt.

Psykisk helse og arbeidsliv

Nesten halvparten av voksne vil oppleve utfordringer med psykisk helse i løpet av livet. Forskning viser at massasje kan bidra til å redusere stress, angst og depresjon (American Massage Therapy Association, 2021; Mayo Clinic Health System, 2014) – faktorer som ofte fører til lavere produktivitet, utbrenthet og sykefravær på arbeidsplassen.

Dårlig mental helse tapper oss for energi

Psykiske helseplager viser seg ofte som hodepine, nakkesmerter, søvnløshet og utmattelse. Touch Research Institute ved University of Miami har gjennomført en rekke studier som viser at massasjeterapi effektivt reduserer symptomer knyttet til:

  • Angst

  • Depresjon

  • Stress

  • Utmattelse

Massasje som stressmestring

Stress er en av de største helseutfordringene i dagens arbeidsliv. Forskning viser at stressrelaterte plager utgjør en økende andel av sykefraværet i Norge. Ifølge NAV skyldes 25 % av alle tapte dagsverk psykiske lidelser, og i Oslo er andelen enda høyere med 28,7 % (NAV, 2024). Studier viser at massasje kan redusere stressnivået betydelig – både fysisk og mentalt. Forskning har funnet at massasje:

  • Senker puls og blodtrykk

  • Reduserer kortisolnivået (stresshormonet) i kroppen

  • Bidrar til bedre søvnkvalitet og restitusjon

Bedrifter som tilbyr massasje på arbeidsplassen ser ofte reduksjon i symptomer som skulderspenninger, hodepine, søvnproblemer og muskel- og leddsmerter – alt faktorer som påvirker produktiviteten negativt.

Massasje og angst

Angst er en av de vanligste psykiske lidelsene og kan påvirke livskvaliteten i stor grad. Studier viser at massasje bidrar til å redusere stress hos pasienter med kroniske smerter, kreftpasienter og eldre (Massage Health Center at Destination Hope, 2016):

  • Reduserer stress hos pasienter med kroniske smerter, kreftpasienter og eldre

  • Forbedrer livskvalitet hos pasienter med generalisert angstlidelse

  • Lindrer spenninger og uro hos personer i krevende yrker

Forskning har også vist at massasje kan redusere depresjon, angst og stress hos idrettsutøvere, pasienter med anoreksi og personer som gjennomgår krevende medisinske behandlinger (Hart et al., 2001; Field et al., 2005; Seyed Mohammad Zadkhosh et al., 2015). Massasje med moderat trykk har vist seg spesielt effektivt i å redusere depresjon, angst og hjertefrekvens, samtidig som det fremmer en avslappende fysiologisk respons (Field, 2014).

Massasje som supplement ved depresjon

For de som opplever mild til moderat depresjon eller sesongavhengig nedstemthet, kan massasje være et nyttig supplement til andre behandlingsformer. Studier viser at massasje kan (American Massage Therapy Association, 2021):

  • Forbedre humøret og redusere depressive symptomer

  • Bidra til bedre søvn og mer energi

  • Styrke kroppens naturlige rytmer og velværefølelse

Et enkelt tiltak med stor effekt

Mental helse er like viktig som fysisk helse, spesielt på arbeidsplassen. Massasje kan være et lavterskeltilbud som gir stor gevinst – både for den enkelte ansatte og for bedriften som helhet. Ved å tilby bedriftsmassasje investerer dere i de ansattes trivsel, noe som resulterer i lavere sykefravær, bedre arbeidsmiljø og høyere produktivitet.

Vil du vite mer om hvordan bedriftsmassasje kan styrke din bedrift? Kontakt oss i dag!

Kilder:

Forrige
Forrige

Muskel- og skjelettplager: Den største årsaken til sykefravær – og en skjult produktivitetsbrems

Neste
Neste

Massasje på jobb? Ja, og det kan spare deg for store summer!